Malmö Stadsbibliotek

Studiecirkel för PRO kulturansvariga

 

Den 2 mars stod Biblioteket på programmet. De flesta deltagare väntade sig en vandring bland dammiga bokhyllor i tysta salar. Så blev det inte.

Vår kunniga och engagerade guide Annika Bogardy mötte oss i receptionen i Ljusets kalender och berättade om husets nog så spännande historia. Vi blev på det klara med att här finns mycket mer än böcker att låna: e-böcker, CD-skivor, filmer, TV-serier och TV-spel. Avancerad teknologi används i hela huset.

Från receptionen på bottenvåningen tog vi oss via trappor eller hiss till avdelningen för skönlitteratur. Den möbleras om till hörsal med scen vid celebra författarbesök, som lockar stor publik.  Ljusets kalender tillhandahåller också musik och film, många skrivplatser, läshörnor och svindlande utsikt över såväl bibliotekslandskapet som parken utanför.

Via en bro kommer man över till Slottet, det gamla men restaurerade biblioteket, där man hittar tidskriftsavdelningen och Lärcentrum. Det finns tidskrifter av alla de slag, men de är inte till utlåning utan läses på plats. Fastnar man för en artikel, går det bra att kopiera den med hjälp av ett kopieringskort som finns att köpa. På Lärcentrum kan man få hjälp av kunnig personal att läsa, skriva, använda datorer och orientera sig i den digitala världen. Något för PRO-are?

Äldre och handikappade ska känna sig välkomna hit och det gäller i hög grad också barnen och deras föräldrar. På bottenvåningen ligger Kanina med grottor, verkstad och en sagolik bok-skog. Man önskar att man vore barn igen! Till sist är det dags för sorteringen. Bokroboten hade lagt av vid vårt besök, men med hjälp av extra personal och avancerad teknik rullade det hela på och böckerna kom på plats efter återlämning.

Det blev en spännande resa på stadsbiblioteket, som bjöd alla som ville att ta för sig av vårens program upptryckt i en aptitlig broschyr.

 

Vill du veta mer om Malmö Stadsbibliotek hittar du det på nätet. Klicka på

http://malmo.se/bibliotek

 

 

Comments are closed.